Uzmanı uyardı: ‘Kolon kanseri genç nüfusta da belirgin şekilde artıyor’

Kolon Kanseri Gençler Arasında Artıyor: Bilinçlenme ve Erken Teşhis Önemli!

Kolon kanseri dünyada en yaygın üçüncü kanser türüdür. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, yaklaşık 900 bin kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini vurguluyor. İstatistiklere göre her iki cinsiyet için önemli bir sorun olan kolon kanserlerinin, 40 yaş altındaki kişilerde görülme ivmesinin artması endişe verici boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Gençler Risk Altında

Amerikan Kanser Derneği’nin Mart 2024 raporundan veriler aktaran Prof. Dr. Ergün, bu hastalığın gençler arasında da artış gösterdiğini belirtiyor. 40’lı, 30’lu hatta 20’li yaşlardaki kişileri etkileyen kolorektal kanser, her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin gençlerde teşhis edildiğini ortaya koyuyor. Bu durum, genç nüfus arasında kolon kanseri vakalarının belirgin bir şekilde arttığını göstermektedir.

“Amerikan Kanser Derneği Tarama Yaşını 45’e Düşürmüş”

Özellikle 50 yaş altı erkeklerde kansere bağlı ölümlerin artması, 2018’de Amerikan Kanser Derneği’ni 45 yaş altındakilere yönelik tarama yaşını düşürmeye yönlendirdi. Prof. Dr. Ergün, düzenli taramaların kolorektal kanserin erken teşhisi veya önlenmesinde kritik olduğunu vurguluyor. Artık 20’li ve 30’lu yaşlardaki kişilerde sık sık teşhis edilen bu hastalık, farkındalığın erken yaşlarda olması gerektiğini gösteriyor.

Kırmızı Bayrak Kaldıracak Belirtiler

Özellikle 50 yaş altı kişileri hedef alan bilimsel bir inceleme, erken yaşlardaki kolorektal kanserli hastalarda en yaygın belirtilerin dışkıda gizli kan, karın ağrısı, kansızlık ve değişen bağırsak alışkanlıkları olduğunu gösteriyor. Bu tür belirtiler gençlerde başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabiliyor ancak erken teşhis önemli.

Kolon Kanseri Gençlerde Neden Artıyor?

Gençlerdeki kolon kanseri artışının obezite, hareketsiz yaşam tarzı, batı tarzı beslenme, aşırı şeker tüketimi ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Yüksek kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketimi ile alkol kullanımı da riski artırıyor. Bilinçlenme, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kontroller önemli.

Taramalara Ne Zaman Başlanmalı?

Kolon kanseri erken evrelerde belirti vermediği için düzenli taramalar önemli. Prof. Dr. Ergün, risk altındaki kişilere düzenli tarama testleri yapılması gerektiğini vurguluyor. Kalın barsak kanseri olanların birinci dereceden yakınlarına hastalığın başladığı yaşın 10 yıl öncesinden taramalara başlanması gerekiyor.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.