Trabzon’da karayemiş çekirdeği yüzünden akciğer ameliyatı geçirdi

Güncel Sağlık Haberleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşanan ilginç bir olayda, 66 yaşındaki Fatma Karabacak, karayemiş yediği sırada çekirdeğin soluk borusuna kaçması sonucu akciğerine zarar verdi.

Karabacak, yediği karayemişin çekirdeğinin soluk borusuna kaçmasıyla akciğerinde enfeksiyon oluştu ve sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldı.

“Akciğerinde Tümöre Benzer Bir Lezyon Tespit Edildi”

Karabacak’ın şikayetleri devam edince Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, yapılan tomografi sonucunda akciğerinde yabancı bir cisim bulunduğunu belirtti.

Tekinbaş, uzun süredir akciğer enfeksiyonları geçiren ve antibiyotik tedavisi alan hastanın sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon tespit edildiğini söyleyerek, durumu detaylı olarak açıkladı:

Hastanın tomografi sonucunda sağ akciğerinde tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik. Gerekli tetkikler sonrasında hastaya operasyon yapılmasına karar verdik.

“Karayemiş Çekirdeği Akciğerde Hasara Yol Açtı”

Ameliyat sırasında akciğerden çıkarılan çekirdeğin, akciğerde tümöre benzer bir görünüm kazanmasından dolayı yanıltıcı olabileceği belirtildi. Ancak çekirdeğin çıkarılmasının ardından temizlendi ve aslında bir karayemiş çekirdeği olduğu anlaşıldı.

Çekirdeğin akciğerin orta lobunu tıkayarak iltihaplanmaya neden olduğu ve hastaya ciddi zarar verdiği belirtildi. Ancak başarılı bir operasyon geçiren Karabacak’ın şu an durumunun iyi olduğu ve yakında taburcu edileceği açıklandı.

“Yabancı Cisimler Hava Yoluna Kaçabilir”

Prof. Dr. Tekinbaş, yemek yeme esnasında dikkat edilmesi gereken durumları da vurgulayarak, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Hastaların ani öksürme ya da gülme sonucu yabancı cisimleri hava yoluna kaçırabileceğini belirten Tekinbaş, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle yutulan yabancı cisimlerin zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Tekinbaş, bronş ağacının detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Karayemiş Çekirdeği Yüzünden Hayatım Değişti”

Hastalığı atlatan Fatma Karabacak, yaşadığı korku dolu anları şu sözlerle anlattı:

“Bu olaydan sonra bir daha çekirdekli meyve yememeye karar verdim. Hocam sayesinde hayatta kaldım.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.