Gazi Üniversitesi (GÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, sosyal medya platformlarında artan bot hesapların bireylerin veri gizliliği ve mahremiyetini tehdit ettiğini belirtti.
Dijitalleşen dünyada sosyal medya kullanımının hızla arttığına dikkat çeken Sağıroğlu, bu platformların kolaylıklarının yanı sıra güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğine işaret etti.
Sağıroğlu, dünya genelinde bot hesap oranının yüzde 5 ila 15 arasında değiştiğini belirtirken, “Bot hesaplar bireylerin yanı sıra toplumsal yapıları ve devletleri de etkileyebilecek boyutlara ulaşabiliyor.” dedi.
Yapay zeka çağında bu etkinin artarak devam edeceğini vurgulayan Sağıroğlu, bireylerin sosyal medya kullanımında daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.
Güvenlik açısından, Sağıroğlu sosyal medya kullanıcılarına profillerini herkese açık hale getirmemeleri, şüpheli durumları bildirmeleri ve etkileşimlerini sınırlamaları konusunda uyarılarda bulundu.
Medya okuryazarlığının önemine değinen Sağıroğlu, gizlilik ve güvenlik ayarlarının kullanıcının hesabının “herkese açık” olmamasını önerdi ve yapay zeka döneminde bot hesapların dikkatli incelenmesi gerektiğini belirtti.
Etiketleme, yorum yapma veya direkt mesaj gibi etkileşim durumlarının sınırlandırılmasının güvenlik için önemli olduğunu belirten Sağıroğlu, bot hesapların kişisel içerik toplamasını engellemenin yollarını açıkladı.
Bot hesaplarını ticari amaçla kullananların olduğunu vurgulayan Sağıroğlu, bu hesapların algı yönetiminde ve yönlendirme aracı olarak kullanıldığını ifade etti ve kullanımın kötü niyetli olduğunu belirtti.
Sağıroğlu, yapay zekanın her alanda etkili olduğunu ve sosyal medya içeriklerinin doğruluğunun önemli olduğunu belirterek, toplumun güvenliğini korumak için dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Son olarak, Sağıroğlu, sosyal medya kullanımında dezenformasyonun önemli bir konu olduğunu ve algı yönetimiyle ilgili bilinçli olunması gerektiğini vurguladı.