Sosyal medyada konut alımı ya da kiralama işlemlerinde ‘kapora dolandırıcılığı’na dikkat: Sakın para göndermeyin

Yaz Aylarında Gayrimenkul Satışı ve Kiralamada Artış Yaşanırken Dolandırıcılara Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle beraber gayrimenkul satışı ve kiralamada artış gözlenirken, dolandırıcılar da iş başına geçti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medyada sıkça karşılaşılan “kapora dolandırıcılığı” konusunda uyarılarda bulunarak, “Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına dikkat edelim, uzak duralım, yetki belgesi ısrarla soralım. Göstermiyorlarsa uzaklaşalım” dedi.

Evi Görmeden Para Göndermeyin!

Mahmut Şahin, bazı dolandırıcıların internetten buldukları konut görsellerini kullanarak sosyal medyada paylaştıklarını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi görmeden kapora ya da toplu kira ödemesi talep ettiklerini belirtti. Konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermenin riskli olduğunu vurgulayan Şahin, konut alım-satım işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış kişilerle yapılması gerektiğini söyledi.

Şahin, “Artık satış ve kiraya verme yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı’na ait. Sertifika ve belge sahibi kişilerle işlem yapılmalı. Aksi halde dolandırılma ihtimali çok yüksek. Sosyal medyadan konut alımı veya kiralama sürecinde kapora ödemesi yapmamak önemli. Böyle bir durumda dolandırılma riskiniz yüksektir. Eğer belgeye sahip değilse muhtemelen dolandırıcıdır. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sisteminden muhatap kişinin belgesini kontrol etmeniz önemlidir” dedi.

Yetki Belgesini Sormaktan Çekinmeyin

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak konutun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkili olup olmadığının da sorgulanması gerektiğini belirtti. Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Şahin, “Evi gösteren kişinin yetkili olup olmadığını sorgulamaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para önemli bir miktar. Eğer yetkisini kanıtlayamıyorsa büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olalım ve yetki belgesini ısrarla soralım. Eğer belgeyi göstermiyorsa uzaklaşın” diye uyardı.

Related Posts

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Bakan Göktaş duyurdu! Aylık ödemeler artırıldı

Sosyal hizmet ve yardımların erişilebilirliğini ve etkinliğini artırmak için çalıştıklarını vurgulayan Göktaş, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde hiçbir vatandaşı geride bırakmama hedefiyle hareket ettiklerini bildirdi. Değişen ihtiyaçlara cevap …

Ankara ve İstanbul’daki 37 taşınmaz özelleştirilecek

Mülkiyet hakkı Maliye Hazinesi’nde kayıtlı Ankara ve İstanbul’da bulunan 37 taşınmaz özelleştirilecek.

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.