Şimşek’ten enflasyona dair ilk açıklama: İç ve dış şoklara rağmen…

TÜİK, Nisan Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı: İşte Detaylar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün nisan ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) piyasada beklenenden biraz düşük olarak yüzde 3,00 artarken, yıllık enflasyon oranı yüzde 37,86 oldu. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,98 ile konut grubunda görülürken, konut grubunu sırasıyla yüzde 9,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 3,84 ile ulaştırma takip etti.

Uzmanlar, ilerleyen aylarda enerji fiyatlarındaki yükselişin ve Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından dolar kurunda yaşanan artışın enflasyon verilerine etkisini devam ettireceğini öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı açıklamalar merakla beklenirken, bugünkü gelişmelerin ardından Şimşek, TGRT canlı yayınında konuştu.

Şimşek, enflasyonda yıllık bazda bir düşüş yaşandığını belirterek, Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon tahmin aralığının yüzde 19-29 bandında olduğunu açıkladı.

Şimşek’in konuşmasından öne çıkanlar ise şu şekilde:

“Enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmeyi hedefliyorduk ve bunun için bir yıllık bir süreç öngörmüştük. Dezenflasyon için zamana ihtiyaç vardı ve para politikasının yeniden yapılandırılmasından diğer tüm bileşenlerine kadar konuşuyorum. Haziran 2024’ten bu yana yıllık enflasyon sürekli bir düşüş trendinde, yani son 11 aydır yıllık enflasyon aşağı yönlü seyrediyor, bu da son yaşanan iç ve dış şoklara rağmen. Çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.”

“Dolayısıyla sadece maliye politikası ve para politikası üzerinden değil, aslında arz yönlü dezenflasyonist sürece katkı sağlayacak önemli çabalar içerisindeyiz, konut sektöründen diğer alanlara kadar. Büyük resme baktığımızda, 2023 sonunda enflasyon yaklaşık %65 seviyesindeydi, geçen yıl %44’e kadar düştü yani 20 puanlık bir azalma, bu da oldukça önemli bir düşüş. Bu yıl için hedefimiz, yani Merkez Bankası’nın belirlediği koridor içinde enflasyonun seyretmesi. %19 ile %29 aralığında bir hedef tahmini var. Enflasyonun bu tahmin aralığında kalma olasılığının oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz.”

AYRINTILAR GELİYOR…

Related Posts

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz’da yola çıkıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’nin 14 Temmuz’da bir kez daha raylara ineceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, toplamda 68 gün sefer yapacak trenin 100 binden fazla yolcu taşıyacağını söyledi. Uraloğlu, “Zaferin Adı Türkiye temasıyla hazırlanan Yüksek Hızlı Tren seti, 30 Eylül 2025 tarihine kadar seferde kalacak.” dedi.

Kuzey Makedonya ihracatı arttı, dış ticaret açığı azaldı

Kuzey Makedonya’nın dış ticaret açığı, Mayıs 2025’te geçen yılın aynı ayına göre 59 milyon dolar azalarak 250 milyon dolara geriledi. Ülkenin ihracatı yüzde 28,7 artarak 841 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 13,3’lük daha yavaş bir hızla 1 milyar …

Lityum piyasalarında dalgalanma

Lityum karbonatın ton fiyatı Temmuz ayında 8.500 dolar seviyesinde sabitlendi. Bu gelişme, yıl boyunca süren hızlı düşüşe son verse de fiyatlar hâlâ 2021’den bu yana en düşük noktaya yakın. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2023’te …

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: Emeklinin üstünden silindir gibi geçtiler

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak gerçekleşti.. ayrıca çekirdek enflasyon manşet verileri aştı. Kalıcı fiyat artışlarına işaret eden bu tablo, enflasyonla mücadelenin zorlu sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan enflasyon verileri sonrası memeur ve emekli zam oraqnalrı netleşti. Ekonomistler memur ve emekli maaş zamlarına gelen zam oranlarını değerlendirdi. Peki ekonomistlerin yorumu ne oldu? İşte detaylar…

En düşük memur maaşı ne kadar oldu?

Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu. Buna göre en düşük memur maaşı 50 bin 502 lira oldu.