Küresel piyasalar ve yurtiçinde kritik süreç: Veriler bu hafta açıklanacak…

Küresel piyasalar, Ortadoğu’daki gerilimin sona ermesiyle artan risk iştahıyla geçtiğimiz hafta olumlu bir seyir izledi. Şimdi ise gözler gelecek hafta ABD’de açıklanacak istihdam verilerine çevrildi.

Dünya genelinde enflasyon ve büyüme gibi temel makroekonomik göstergeler hakkında belirsizlikler devam ederken, İsrail-İran çatışmasında ateşkesin sağlanması, piyasalardaki artan jeopolitik risk algısının azalmasına neden oldu.

Jeopolitik risklerin azalmasıyla birlikte, ABD’deki enflasyonla mücadele ve tarife müzakereleri süreçlerine odaklanıldı.

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta ABD Kongresi’nde para politikasındaki gidişata ilişkin önemli sinyaller verdi.

Powell, enflasyonun beklenenden daha zayıf olduğunu belirterek, bu durumun devam etmesi durumunda faiz indirimine erken gidilmesi gerekebileceğini vurguladı.

Ayrıca, iş gücü piyasasındaki zayıflamanın erken bir faiz indirimi yapılmasını gerektirebileceğini ifade eden Powell, enflasyonun güçlenmesi veya iş gücü piyasasının güçlü kalması durumunda parasal gevşemenin daha geç gerçekleşebileceğini belirtti.

Diğer yandan, Powell stagflasyon riski konusunda ülke ekonomisinin bu tehditle karşı karşıya olmadığını söyledi.

Powell’ın açıklamalarının ardından, para piyasalarında eylül ayında ilk faiz indirimine gidileceği beklentileri güçlenirken, temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz indiriminin de olasılıklar arasında olduğu fiyatlamalara yansıdı.

Analistler, önümüzdeki hafta izlenecek istihdam verilerinin faiz indirimi beklentilerini etkileyebileceğini belirterek, iş gücü piyasasında beklentilerin altında bir gelişme yaşanması durumunda temmuz ayına yönelik faiz indirimi beklentilerinin artabileceğini dile getirdi.

ABD BORSALARI YÜKSELDİ

New York borsasında geçtiğimiz hafta olumlu bir seyir izlendi. Nasdaq endeksi %4,25, Dow Jones endeksi %3,82 ve S&P 500 endeksi %3,44 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Haftanın son işlem gününde Nasdaq endeksi, S&P 500 endeksi ise kendi kapanış rekorlarını tazeledi.

Ayrıca, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puanlık bir düşüşle %4,28’den haftayı tamamlarken, dolar endeksi de haftalık bazda %1,3’lük bir düşüşle 97,4 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

ALTIN VE PETROL FİYATLARI

Geçtiğimiz hafta altının ons fiyatı %3,28 düşüşle 3.274 dolar seviyesine gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı İsrail-İran çatışmasının sona ermesiyle %12,6 azalışla 66,3 seviyesinden haftayı kapattı.

Bunun yanı sıra, geçen hafta hisseleri %9,7 değer kazanan ABD’li çip şirketi Nvidia, Microsoft’u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu.

Gelecek hafta takip edilecek veriler arasında JOLTS açık iş sayısı, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ISM imalat sanayi PMI, ADP özel sektör istihdamı, dış ticaret dengesi, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, hizmet sektörü PMI, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri bulunmaktadır.

ABD’de Bağımsızlık Günü nedeniyle Cuma günü New York Borsası kapalı olacak, Perşembe günü ise erken kapanış gerçekleşecek.

AVRUPA BORSALARI YÜKSELDİ

Avrupa borsalarında geçtiğimiz hafta olumlu bir seyir izlendi. Orta Doğu’daki gerilimin sona ermesi ve NATO Zirvesi’nin etkileriyle piyasaların yönü pozitif oldu.

NATO Zirvesi’nde liderler, savunma harcamalarına ayırdıkları payı 2035 yılına kadar GSYH’nin %5’ine çıkarmayı kabul etti. Almanya’da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bütçe taslağına göre, ülkenin savunma harcamaları ve altyapı yatırımları artış gösterecek.

Ayrıca, ABD ile AB arasındaki tarife müzakereleri ve Ticaret Anlaşması süreci yakından takip edilmekte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, görüşmelerin durumu hakkında bilgi vererek ABD ile anlaşma isteklerini ve olası uzlaşısızlık durumlarına hazırlıklı olduklarını ifade etti.

YURTİÇİNDE ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR

Yurtiçinde geçtiğimiz hafta BIST 100 endeksi %2,19 yükselişle 9.404,89 puandan kapandı. Önümüzdeki hafta ise haziran ayına ait enflasyon verileri takip edilecek.

SPK’nın açıklamalarına göre, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında alım satım tedbirleri 29 Ağustos seans sonuna kadar uzatıldı. Dolar/TL ise geçtiğimiz haftayı %0,6 artışla 39,9070 seviyesinden tamamladı.

Gelecek hafta yurtiçinde işsizlik oranı, dış ticaret dengesi, imalat sanayi PMI, enflasyon, para ve banka istatistikleri ile döviz kuru verileri yakından izlenecek.

Related Posts

Kurultay davası başladı BIST yükseldi

Piyasalar, haftanın ilk gününde CHP Kurultay davasına odaklanmış durumda. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu hafta CHP Kurultay davası ve açıklanacak enflasyon verisi gündemi büyük yer tutuyor. DAVADAN ÇIKACAK KARAR ÖNEMLİ CHP Kurultay …

Ford’u Çin çarptı! Bazı tesislerinde üretimi durdurmak zorunda kaldı…

Nadir toprak krizinde yeni perde: Ford, mıknatıs bulamıyor, fabrikalarını geçici olarak kapattı

Kamuda tasarruf yine sözde kaldı

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Uzun ve kısa vadeli yatırımın yönü değişti: Dolardan çıkanların tercihi ‘frank’ oldu!

Almanyalı dev Deutsche Bank’ın yayınladığı rapora göre Amerikan doları son yılların en kötü senaryosunu yaşarken, euro ve İsviçre frangı karşısında da peş peşe değer kaybetti. Yatırımcıların ise kısa ve uzun vadeli yatırımları değişti.

Hazine’den 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarında 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası (sukuk) ihraç edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ihraç sonucuna ilişkin bilgi verildi. Uluslararası sermaye piyasalarında kira …

İndirim yolda! Akaryakıtta tabela değişiyor

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkez açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …