GSÜ öğrencilerinden polis şiddeti raporu!

İstanbul’da Binlerce Yurttaş Ekrem İmamoğlu’nun Gözaltına Alınmasını Protesto Etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından ülke genelinde binlerce yurttaş protesto gösterileri düzenledi. Üniversiteliler başta ders boykotu olmak üzere yürüyüş, eylem ve forumlarla yaşananlara tepki gösterirken Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri, hazırladıkları raporla polis şiddetine dikkat çekti.

Rapor, orantısız müdahalelerin örneklerinden biri olarak ODTÜ’de yaşanan polis müdahalesini öne çıkarırken kampüs içerisinde polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesi nedeniyle birçok öğrenci yaralandı, bazı öğrencilerde kalıcı hasar bıraktığı belirlendi. Aynı süreçte kampüs çıkışlarının engellendiği, öğrencilerin adeta kampüste hapsedildiği raporun tespitleri arasında yer aldı.

İstanbul’da ise 19-21 Mart tarihlerinde Saraçhane’de düzenlenen protesto gösterileri sırasında demokrasi ve özgürlük talebiyle eylem yapanlar tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle karşılaştı. Müdahaleden kaçan öğrencilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına sığınmak zorunda kaldığı, güvenlik güçlerinin belediye binasını ablukaya aldığına yer verilen raporda, Bozdoğan Kemeri önünde yerde savunmasız halde bulunan bir gence yönelik şiddet, “yetki aşımı” ve “insanlık dışı muamele” kapsamında değerlendirildi.

“VALİLİĞİN YASAK KARARI HUKUKSUZ”

Raporda İstanbul Valiliği’nin 19-26 Mart tarihleri arasında aldığı genel yasak kararı da “kategorik yasak” olarak değerlendirilirken Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarına göre, bu tür ayrım gözetmeksizin alınan yasak kararların, temel hak ve özgürlüklerin özüne müdahale anlamına geldiği iletildi. Söz konusu raporda, “Yasak süresince barışçıl toplantılar ile kamu düzenini bozabilecek nitelikteki eylemler arasında ayrım yapılmamış, tüm toplanmalar yasaklanmıştır” ifadesiyle uygulamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekildi.

Öğrencilerin yalnızca eylem yapılan meydanlarda değil, sonrasında da sistematik baskıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatılan raporda, bin 133 kişinin gözaltına alındığı eylemlerde, avukatlarla iletişim haklarının engellendiği, nezarethane koşullarının insan onuruna aykırı olduğu ve bazı öğrencilerden uzun süre haber alınamadığı da belirtildi.

GSÜ öğrencilerinin, polis ekiplerini insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdığı raporda, “Kolluk yetkililerini, yetkilerini insan hakları normlarına uygun şekilde kullanmaya davet ediyoruz. Tüm idarenin, kolluk görevlilerinin bireysel cezai sorumluluğunu hatırlatıyor, hiç kimsenin yargıdan bağışık olmadığını vurguluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

14 yaşındaki çocuğa cinsel saldırı: 4 kişi gözaltında

03 Temmuz 2025 Salı gecesi Pire’de 14 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel saldırıya uğramasıyla ilgili olarak dört erkek Yunan polisi tarafından gözaltına alındı. Yunanistan Emniyet Teşkilatı Basın Sözcüsü Konstandina Dimoglidou, ERTNews’e yaptığı …

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’da: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’ne katılmak üzere özel uçak ‘TUR’ ile Azerbaycan’ın Hankendi şehrine vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Fuzuli Havalimanı’nda Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev karşıladı.

Bali açıklarında feribot faciası: 6 ölü, 30’dan fazla kayıp

Endonezya’nın Bali adası açıklarında bir feribotun batması sonucu en az 6 kişi hayatını kaybetti, 30’dan fazla kişi kayboldu

Şaka yaparken arkadaşını kolonya ile yaktı

Erzurum’un Aşkale ilçesinde arkadaşı şaka yapmak için Emir Ahmet Ünal’ın (11) sol bacağına kolonya döküp ateşe verdi. Bir anda alevler içinde kalan Ünal’a arkadaşının dayısı üzerine kova ile su döküp müdahale etti. Sol bacağı ve ellerinde yanıklar oluşan Ünal, hastanede tedaviye alındı.

Özel sektör öğretmenlerinden ‘Büyük Öğretmen Yürüyüşü’nden sonra açıklama

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri 25 Haziran’da başlattıkları ve 1 Temmuz’da Ankara’da tamamladıkları “Büyük Öğretmen Yürüyüşü”ne ilişkin açıklama yaptı.

Rus ve Çin casusları İsviçre’de cirit atıyor

İsviçre Federal İstihbarat Servisi, artan küresel gerilimler nedeniyle ülkede casusluk faaliyetlerinin hız kazandığını duyurdu. Rapora göre, en büyük tehdit Rusya ve Çin kaynaklı. Bu iki ülke, İsviçre’de güçlü istihbarat ağları kurmuş durumda …