Depreme karşı karbon fiber çözüm

Marmara Denizi Depreminin Ardından İstanbul’da Güçlendirme Çözümü

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 şiddetindeki deprem, İstanbul’daki deprem riskini tekrar gündeme getirdi.

Bilim insanları ise İstanbul için bir çözüm öneriyor. Bu çözüm, yıllar önce denendi ve başarılı oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) bilim insanlarının geliştirdiği karbon fiber güçlendirme tekniği, 49 yıllık bir binayı Kahramanmaraş depremine karşı güçlendirdi ve yıkılmadan geçirdi.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye verdiği demeçte, “İnsanları taşınmaktan kurtararak binayı yerinde müdahale ile güçlendirebilir miyiz diye düşündük” dedi.

Karbon Fiber Güçlendirme Tekniği 2008’de Hatay’da Denendi

Tan, çözümün geçmişte Hatay’da başarılı bir şekilde denendiğini belirtti. “Arayışımız, deneysel bir binada uygulanabilirlik olup olmadığını görmekti. Bu arayışımızı Hatay’da bir binayla gerçekleştirdik. Öncelikle binadaki korozyon sorununu çözdük, ardından karbon fiber ile kolonları sararak binayı güçlendirdik. Böylece, binayı rehabilite ettik.” şeklinde konuştu.

Güçlendirme işleminden tam 14 yıl sonra, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen büyük depremler, binayı etkilemedi. Tan, “Binanın bulunduğu sitede 3 blok vardı. Deprem sırasında A3 Blok yıkıldı, ancak güçlendirilen blok ayakta kaldı.” açıklamasında bulundu.

Karbon fiber güçlendirme tekniği, maliyet açısından da avantaj sağlıyor. Tan, “Destek aldığımız zaman 50 bin euroyu harcadık. Küçük bir miktar da kat maliklerinden toplandı. Güçlendirme projelerinde, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığında ekonomik olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Gazze’ye giden yardım gemisine gerçekleştirilen saldırı protesto edildi

İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan “Vicdan Gemisi”ne gerçekleştirilen hava saldırısını protesto etti. Kalabalık, okunan basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kurutulmuş papazın mumyasının gizemi çözüldü: “Eski Mısır’dan çok farklı”

Araştırmacılar, Avusturya’da bir köydeki kilise mahzeninde saklanan mumyanın gizemini çözdü. Vücut duvarı açılmayan mumyanın daha önce bilinen mumyalama yöntemlerinden çok farklı şekilde hazırlandığı belirtildi.

Can Yücel kimdir? Şişecam Genel Müdürü olarak atanan Can Yücel’in hayatı

Can Yücel, sosyal medya kullanıcıları tarafından merak edilen ve araştırılan isimler arasında yer almaya başladı. Şişecam resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş’nin yeni Genel Müdürü olan Can Yücel’in hayatı ve kariyeri hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki, Can Yücel kimdir? İşte Şişecam Genel Müdürü olarak atanan Can Yücel’in hayatı.

Bolu Dağı’nda sis: Görüş mesafesi düştü

Bolu Dağı’nda sis hayatı olumsuz etkiliyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi 30 metreye kadar düştü.

Grafit, lityum, nadir topraklar: Amerikalılar’ı Ukrayna’ya götüren zenginliğin haritası

ABD ile Ukrayna arasında imzalanan mineral anlaşması sonrası Ukrayna’nın hangi doğal zenginliklere sahip olduğu sorusu yeniden sorulmaya başladı. İşte Ukrayna topraklarındaki değerli madenlerin haritası…

Uşak Belediye Başkanı’nın ‘transfer’ mesaisi: Osimhen’in bonservisi için Galatasaraylılara çağrı yaptı

Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, ünlü futbolcu Victor Osimhen’in bonservisi için Galatasaray taraftarından bin lira bağış yapmasını istedi. Yalım’ın paylaşımı sosyal medyada gündem oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir