ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Saray kanadından ilk ‘PKK kongresi’ yorumu

Saray kanadından terör örgütü PKK’nın kongresini toplamasına ilişkin olarak ilk yorum yapıldı.

Ukrayna’yı işgale devam eden Rusya ne durumda? Ortalığı karıştıracak iddia geldi

Savaşın gölgesinde 80. Zafer Günü Kutlamalarına hazırlanan Rusya’nın sahadaki kayıpları Kremlin’in askeri vitrinini zayıflatmış durumda. İngiliz gazetesi The Economist, Rusya’nın geçit yaptıracak kadar bile tankı kalmadığını iddia etti. Eski …

Papa 14. Leo’nun maaşı ortaya çıktı!

Yeni seçilen Papa 14. Leo’nun (Robert Francis Prevost) maaşının 2 bin 150 sterlin olduğu açıklandı.

ABD ordusu Meksika sınırında: 110 bin dönümlük arazi Ulusal Savunma Alanı ilan edildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talebi doğrultusunda Savunma Bakanlığının imzaladığı yeni emirle New Meksiko eyaletinin Meksika sınırındaki yaklaşık 110 bin dönümlük arazi, Ulusal Savunma Alanı ilan edildi. Eski uygulamada askerlerin görevi gözlemle sınırlıyken yeni uygulamada devriye atma, yasa dışı göçmenleri geçici olarak gözaltına alma ve onları arama yetkileri bulunuyor.

Annesi olmayan hayvanlarla ‘Anneler Günü’ kutlaması

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda annesi olmayan, annesinin bakmayı reddettiği hayvanlar ile öğrencilerin katıldığı ‘Anneler Günü’ kutlaması yapıldı. Etkinliğe bakıcısının biberonla beslediği rakun, bakıcısının kucağından inmeyen tilki ve sincap getirildi.

7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 1000’den fazla Filistinli, İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti

7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 1000’den fazla Filistinli, İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir