Memuriyet hakkı ihlali AYM’den döndü!

Anayasa Mahkemesinden Memuriyetle İlişik Kesme Düzenlemesine İtiraz

Anayasa Mahkemesi (AYM), aday memurların hal ve hareketleri gerekçe gösterilerek memuriyetle ilişiklerinin kesilmesine imkân tanıyan düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu önemli karar, 23 Haziran 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı ve dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

AYM İFADEYİ BELİRSİZ BULDU

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 56. maddesinde yer alan “hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları” ifadesi, aday memurların disiplin amirleri tarafından memuriyetle ilişiklerinin kesilmesine gerekçe oluşturuyordu. Ancak AYM, bu ifadenin belirsiz ve keyfi uygulamalara açık olduğuna hükmetti.

İptal başvurusu, bu kurala dayanarak adaylık süreci içinde ilişiği kesilen bir kişinin açtığı dava sonucu, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından yapıldı. Mahkeme, söz konusu ifadenin hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

AYM NE DEDİ?

AYM, kararında şu değerlendirmelere yer verdi: “Temel hakları sınırlayan düzenlemelerin keyfiliğe izin vermeyecek şekilde belirli, ulaşılabilir ve öngörülebilir olması gerekir. Söz konusu kuralda, hangi hal ve hareketlerin memuriyetle bağdaşmadığına ilişkin herhangi bir ölçüt veya açıklık bulunmamaktadır. Bu durum, bireylerin hangi davranışlarının sonuç doğuracağını önceden öngörememesine neden olmaktadır.”

KARAR 9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yüksek Mahkeme, kararın doğuracağı idari boşluğu göz önünde bulundurarak iptalin 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Bu süreçte ilgili mevzuatın açık ve kesin biçimde yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

NE ANLAMA GELİYOR?

Bu karar, kamu görevlisi adayları açısından önemli bir yasal güvence getiriyor. Aday memurların belirsiz ve sübjektif değerlendirmelerle kamu görevinden uzaklaştırılması artık mümkün olmayacak. Yeni yasal düzenlemelerin, net tanımlar ve ölçütler içermesi gerekecek.

Related Posts

Lityum piyasalarında dalgalanma

Lityum karbonatın ton fiyatı Temmuz ayında 8.500 dolar seviyesinde sabitlendi. Bu gelişme, yıl boyunca süren hızlı düşüşe son verse de fiyatlar hâlâ 2021’den bu yana en düşük noktaya yakın. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2023’te …

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: Emeklinin üstünden silindir gibi geçtiler

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak gerçekleşti.. ayrıca çekirdek enflasyon manşet verileri aştı. Kalıcı fiyat artışlarına işaret eden bu tablo, enflasyonla mücadelenin zorlu sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan enflasyon verileri sonrası memeur ve emekli zam oraqnalrı netleşti. Ekonomistler memur ve emekli maaş zamlarına gelen zam oranlarını değerlendirdi. Peki ekonomistlerin yorumu ne oldu? İşte detaylar…

En düşük memur maaşı ne kadar oldu?

Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu. Buna göre en düşük memur maaşı 50 bin 502 lira oldu.

Altında rekor sinyali: Dolar düşerken gözler Trump’ta

3 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 3 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

Deprem bölgesinin yeniden imarı için İslam Kalkınma Bankasından 200 milyon euroluk finansman

Hazine ve Maliye Bakanlığının girişimleriyle İslam Kalkınma Bankasından (İKB) deprem bölgesinin yeniden imarı ve kent içi ulaşım projeleri için 200 milyon avroluk uygun koşullu ve uzun vadeli finansman temin edildi.