Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Ağız Kanseri ve Sigara İlişkisi

Ağız kanseri, yoğun sigara ve alkol tüketimiyle birlikte ağız içinde oluşan ve uzun süre geçmeyen yaraları tetikleyebilir. RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Gümrükçü, sigara ve alkol kullanımının ağız kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, özellikle alt dudak yaralarının ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Ağız kanserinin ağrısız ve sinsi ilerlediğini vurgulayan Gümrükçü, erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

‘Estetik, Fonksiyonel ve Psikolojik Etkileri Olabilir’

Ağız kanserinin hem estetik hem de fonksiyonel kayıplara neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Gümrükçü, bu tür durumlarda geniş kapsamlı tedaviler gerekebileceğine dikkat çekti. Hastaların sadece ağızlarıyla değil, genel sağlıklarıyla da ilgilenmeleri gerektiğini belirten Gümrükçü, ağız kanserinin psikolojik etkilere de yol açabileceğini söyledi.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Gümrükçü, kişilerin düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmeleri gerektiğini vurgulayarak, alkol, sigara ve madde kullanımıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurguladı. Ağız içinde uzun süre geçmeyen yaraları olan kişilerin vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmaları gerektiğini belirten Gümrükçü, erken teşhisin hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebileceğini dile getirdi.

Related Posts

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!