Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Uzmanından Septum Deviasyonu Hakkında Önemli Bilgiler

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, halk arasında sıkça görülen septum deviasyonu (burun eğriliği) hakkında bilgilendirme yaptı.

Prof. Dr. Kum, “Eğer burnunuzdan rahat nefes alamıyorsanız, gece horluyorsanız, spor yaparken çabuk yoruluyorsanız ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapıda bir eğrilik olabilir. Bu durum bazen doğuştan olabildiği gibi, bazen de sonradan yaşanan travmalarla ortaya çıkabilir. Septum deviasyonu, burnu ikiye bölen kıkırdak ve kemik yapının sağa ya da sola eğilmesi sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda hafif seyrederken, bazı durumlarda ise ciddi nefes alma zorluklarına yol açabilir. Bu sorun sadece nefes darlığına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu, sık sinüzit atakları ve uyku bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir” şeklinde konuştu.

‘Teşhisi Kolay, Tedavisi Mümkün’

Septum deviasyonunun, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile teşhis edilebileceğini belirten Prof. Dr. Kum, “Şikâyetler hafifse, ilaç tedavileriyle rahatlama sağlanabilir. Ancak eğrilik ileri düzeydeyse, genellikle kalıcı çözüm cerrahi mudahale gerektirir. Septoplasti adı verilen bu ameliyatla eğri yapı düzeltilir ve hasta burundan daha rahat nefes almaya başlar. Ameliyat genellikle kolaydır ve hastalar hızla günlük yaşamlarına geri dönebilirler. Tam ve sağlıklı bir nefes, yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Burnun tıkanıklığını ciddiye almalısınız. Sorunun kökenini öğrenmek için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurun” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!