Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü

Türkiye’nin Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalarak 3,1 milyon ton seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim yüzde 3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

Nihai mamul tüketimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 azalarak 2,6 milyon ton olarak belirlendi. Yılın ilk çeyreğinde ise tüketim yüzde 7,3 azalışla 9,1 milyon ton seviyesinde hesaplandı.

Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak yüzde 31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 18,6 yükselerek 1 milyar doları aştı.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18,5, değer bazında ise yüzde 8,4 artışla sırasıyla 3,8 milyon ton ve 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatı martta miktar bazında yüzde 23,6 azalışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise yüzde 24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 4,6 artışla 4,2 milyon ton seviyesine yükseldi. Değer bazında ise ithalat yüzde 4,2 azalışla 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 84,6 seviyesine yükseldi.

Türkiye, Üretimde 7. Sırada Konumunu Korudu

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın açıklamalarına göre, dünya çapında hurda talebinde artış öngörülürken, Türkiye 9,3 milyon tonluk üretimiyle dünyada 7. sırada yer aldı.

2030’a gelindiğinde hurda talebinin yüzde 20 artması beklenirken, Türkiye’nin hurda ithalatında yüzde 20’lik paya sahip olması ve olası kısıtlamalar göz önüne alındığında, alternatif pazarlardan ve girdilerden hurda ihtiyacını karşılamak ve yerli hurda üretimini artırmak önem arz etmektedir.

Related Posts

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra kurulan Türk savunma şirketlerinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girdiklerini belirterek, “Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik.” dedi.

Sakarya’dan 1.5 Milyar dolarlık otomotiv ihracatı

Türkiye’nin otomotiv üssü Sakarya, 2025’in ilk dört ayında 129 ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 576 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi devlerin üretim yaptığı kent, dış satımın yüzde 84’ünü otomotiv sektöründen sağladı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: 4 telefon modeli için toplatma kararı!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4 telefon modeli ve 1 hoparlörün insan sağlığına ve elektromanyetik uyumluluğa dair teknik gereklilikleri karşılamadığına hükmetti. Ticaret Bakanlığı’na yapılan bildirim sonrası bu ürünlerin toplatılmasına karar verildi. Ürünleri satın alan vatandaşların para iadesi alma ya da başka bir ürünle değiştirme hakkı bulunuyor.

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

CEO maaşları 56 kat arttı

Oxfam’ın 35 ülkede yürüttüğü araştırmaya göre küresel CEO ücretleri 2019’dan bu yana işçi ücretlerinden 56 kat daha fazla artarak 4.3 milyon dolara çıktı. İşçi ücretleri ise bu 5 yıllık periyotta sadece yüzde 0.9 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir