Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Uzmanlar Hareketsiz Yaşam Tarzının Zararlarını Anlattı

Uzmanlar, günümüzde insanların hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemelerinin, sigara içmek kadar zararlı olduğunu belirtiyor. Dr. Williams, “Bütün gün ayakta olduğunu söyleyen hastalar geliyor, ancak bu beni pek etkilemiyor. Ayakta olmak, fiziksel aktivite tanımına uymuyor.” açıklamasında bulundu. Dr. Williams’a göre, önemli olan sürekli hareket etmek. Düzenli fiziksel aktivitenin vücuda birçok faydası bulunuyor. Kilo kontrolü, düşük tansiyon, daha iyi kolesterol seviyeleri, güçlü kemikler ve kaslar, azalmış inflamasyon, geliştirilmiş beyin fonksiyonları ve ruh sağlığı, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı avantajlardan sadece birkaçı.

Ancak gerçek şu ki, çoğu insan yeterince hareket etmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, yetişkinlerin üçte birinden azı haftalık önerilen 150 dakikalık orta düzeyde aktiviteyi yerine getiremiyor. Dahası, her dört yetişkinden biri günde sekiz saatten fazla oturuyor.

Uzun süre oturmanın kalp hastalıkları, diyabet, kilo artışı, depresyon ve bazı kanser türleriyle bağlantılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. 8 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, uzun süre oturmanın erken ölüm riskini artırdığını gösterdi.

Dr. Williams, “Artık hareketsiz yaşam tarzı ‘yeni sigara’ olarak adlandırılıyor ve gerçekten o kadar zararlı” ifadelerini kullandı.

Bazı uzmanlar, masa başında çalışanların tercih ettiği ayakta çalışma masalarının da mucize bir çözüm olmadığını belirtiyor. Ben Greenfield, “Hareketsiz kalmanın olumsuz sağlık etkileri, otururken de ayakta dururken de, 60-90 dakikadan sonra başlıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Williams, çözümün sadece ayakta durmak değil, gerçekten hareket etmek olduğunu vurguladı. Günde toplam 30 dakikayı bulacak şekilde, 10-15 dakikalık kısa sürelerle kalp atış hızını artıracak aktivitelerin sağlık açısından önemli bir fayda sağlayacağını belirtti.

Uzmanlar, masa başında çalışan bireylerin her 30 dakikada bir ayağa kalkarak kısa bir süre hareket etmelerini tavsiye ediyor.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.