Mart Ayı Yağış Miktarında Tarihi Düşüş

Türkiye’nin Mart Ayı Yağışları Rekor Düzeyde Düştü

Bu yılın mart ayında Türkiye genelinde yağışlar, normale göre %53 azalırken, geçen yıla göre ise %59 oranında düşüş yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerine göre, uzun yılların mart ayı ortalama yağış miktarı metrekare başına 61,2 kilogramdı.

Geçen yıl mart ayında bu rakam 69,5 kilogramdı. Ancak bu yıl aynı dönemde yağış miktarı yalnızca 28,8 kilogramda kaldı. Böylelikle yağışlar, normal seviyeye göre %53 ve geçen yılın aynı dönemine göre %59 azaldı.

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. Mart ayında yağışların büyük bir kısmında Ege Bölgesi’nde %80’den fazla azalma yaşanırken, Erzincan ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde %40’ın üzerinde artış gözlendi.

Tüm bölgelerde, yağışlar normallerin altında gerçekleşirken, Ege Bölgesi’nde %79’a varan büyük bir azalma kaydedildi. Ege Bölgesi’nde yağışlar 65, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Mart ayındaki yağışlı gün sayısı ise 6,4 olarak hesaplandı. Ankara’da metrekare başına düşen yağış en az 5,1 kilogram iken, en fazla yağış ise Tunceli’de metrekare başına 89,2 kilogram olarak ölçüldü.

Yağışlarda en fazla artış %35 ile Erzincan’da, en fazla azalma ise %91 ile Manisa’da gerçekleşti. Bazı illerde ise son 35 yılın en düşük mart ayı yağış miktarı kaydedildi.

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 11,3 iken, bu yıl mart ayında bu rakam 6,4 gün oldu. Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı yer yer 1 güne kadar düşerken, bazı diğer bölgelerde 15-20 gün aralığında seyretti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatma Sevinç Çetin – Güncel

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.