En kötü kahveler listelendi: Zararsız gibi görünse de bu kahveler riskleriyle sınırların çok üzerinde!

Kahve Bağımlılığına Alternatif Sağlıklı İçecekler

Son yıllarda birçok içeceğin sağlığa zararlı olabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Günümüzde birçok kişi kahve bağımlılığından kurtulmak istiyor ve alternatif içecek arayışında. Ancak, sağlıklı bir içecek seçmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Ajansı (ANSES) verilerine göre, günlük enerji alımının %12’si doymuş yağ asitlerinden, %40-55’i ise şekerlerden oluşmalıdır. Ancak, pek çok popüler içecek bu sınırların çok üzerinde değerlere sahip.

En Zararlı Kahve Bazlı Ürünler Uyarısı

Beslenme uzmanı Kelly Gray, dikkat çekici bir uyarıda bulunarak “Görünüşte masum olan matcha latte veya cappuccino gibi içecekler, aslında düşündüğünüzden çok daha fazla zarar verebilir” diyor. Uzman, bu zararlı içeceklerin listesini paylaşarak tüketicileri bilgilendirmeye çalışıyor.

Pumpkin Spice Latte ve Mocha gibi içecekler yüksek şeker, yağ ve süt içerikleriyle sağlık açısından risk taşıyor. Özellikle Mocha, çikolata içeriğiyle cazip gelse de, aşırı tüketildiğinde vücuda zarar verebiliyor. Diğer popüler içecekler arasında aromalı latte, matcha latte ve chai latte gibi seçenekler de benzer şekilde risk oluşturuyor. Bu içeceklerin içinde bulunan şeker, yağ, karamel ve fındık aromaları kalori miktarını hızla artırıyor ve onları adeta birer kalori bombasına dönüştürüyor.

Kahve Tüketiminin Faydaları

Ancak sağlığını düşünenler için Americano, sade kahve ve espresso gibi doğal ve sade seçenekler tercih edilebilir. Bu içecekler, ek şeker ya da süt içermedikleri için akıllıca bir seçenek olarak öne çıkıyor. Kahve, doğru tüketildiğinde birçok fayda sağlayabilir. Kafein, fiziksel ve zihinsel performansı artırarak bireylerin daha uyanık ve enerjik hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi araştırmalarına göre kahvenin kalp yetmezliği, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ve Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkileri olabilir. Bunun yanı sıra kahve, glikoz yönetimini iyileştirir, karaciğeri korur, DNA’yı güçlendirir ve yaşam süresini uzatabilir. Beslenme uzmanı Gray, günde 2 ila 5 fincan kahve tüketiminin sağlık ve dengeli yaşam açısından ideal olduğunu belirterek, aşırıya kaçmadan, ölçülü ve kaliteli kahve seçimine dikkat çekiyor. Sağlıklı yaşam için bilinçli tercihlerde bulunmak önemlidir.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.