Vücut kulağa alarm yolluyor: Yatarken duyulan kalp atışının sebebi buymuş!

Kalp Atışlarının Kulakta Duyulmasının Nedenleri ve Prof. Dr. Ela Araz Server’in Açıklamaları

Alanında uzman doktor, gece yatağa yatıldığında kalp atış sesinin kulakta duyulması ve bu durumun sürekli hale gelmesinin nedenlerini açıkladı. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server, bu durumun en yaygın sebeplerini yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi olarak belirtti.

Milliyet gazetesinden Betül Yasemin Keskin’in haberine göre, yakın bir zamanda ABD’li cerrah Dr. Anthony Youn, TikTok’ta bir video paylaştı. Hızla viral olan bu videoda Youn, “Eğer ara sıra yan yattığınızda kalbinizin attığını duyuyorsanız, büyük ihtimalle şah damarınız yastığınıza yaslanmıştır” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Videonun sosyal medyaya düşmesinin ardından Youn’un 8.4 milyon takipçisi onu soru yağmuruna tuttu. Youn genel bir açıklamayla, “Yan sattığınızda veya özellikle ayakta durduğunuzda kalbinizin atışını sürekli duyuyorsanız sebebi kulak çınlaması olabilir” cevabını verdi.

“Yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server kalp atışlarımızı en çok hangi durumlarda duyabileceğimizi açıkladı. Server, çoğunlukla normalde yan yattığımızda, aşağı doğru eğildiğimizde, kulak yolumuzu tıkadığımızda kalp atışımızı duyabileceğimizi ve bu durumun anormal olmadığını iletti.

Bazen de kalp damar sisteminin bazı hastalıklarında, kan akımını artıran sistemik hastalıklarda, damar yumağı gibi patolojilerde ya da o bölgenin bazı kitlelerinde de kalp sesini duyabileceğimizin altını çizdi.

Prof. Dr. Ela Araz Server, “Kulak çınlaması subjektif (sadece hastanın duyduğu) ve objektif (dışarıdan da duyulabilen ) tinnitus olarak ayrılır. Tinnitusu çok sayıda nedeni vardır ancak büyük grup hastada neden tespit edilemez. Yaşam şekli de tinnitus sebeplerinden birisidir. Yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi tinnitusa sebep olan yaygın nedenlerdendir” ifadelerini kullandı.

“Tümöral dokular neden olabilir”

Peki Dr. Youn’un videolu paylaşımında bahsettiği gibi kalp atışı duyma hali aterosklerozun, atardamarların sertleşmesinin bir işareti olabilir mi? Prof. Dr. Server bu soruyu şöyle cevapladı:

“Pulsatil tinnitus dediğimiz kalp atışının duyulması damar sertleşmesi (ateroskleroz), tansiyon yükselmesi, taşikardi, toplar damardaki sorunlar, kansızlık, tiroid bezi hastalıkları, damar yumağı gelişimi, o bölgede görülen tümöral dokular neden olabilir.” (Milliyet)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.